Terhes lettem a próbaidő alatt. Elküldhetnek?

by dropi

Tisztelt Jogsebész!

3 hete dolgozom a munkahelyemen próbaidőm 3 hónap. Terhes lettem. Elküldhetnek? Az orvosom táppénzre vesz akkor is elküldhetnek? Ha mégsem küldenek el akkor jár a gyed? 190 napom van meg az utóbbi 2 évben 2 munkahelyről összeadva.

Köszönöm válaszát!

Üdv.

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A hatályos Munka törvénykönyve alapján próbaidő alatt bármelyik fél azonnali hatállyal  megszüntetheti a munkaviszonyt. Ezért a felmondási védelem, sajnos a próbaidőre nem vonatkozik.

Azonban a próbaidő lejártát követően felmondási védelem alatt áll a terhes kismama, illetve a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon lévő szülő.

Gyedre a  biztosított szülő jogosult,  aki a szülést megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt,

A jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe beleszámít:
•a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz,
•a közép – vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán, 1 évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejéből 180 nap,

A GYED legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetve a szülési szabadság lejártát követő naptól vehető igénybe, és legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

Megállapítható a  GYED akkor is, ha a jogosult álláskeresési járadékban, segélyben, vállalkozói, illetve munkanélküli járadékban , álláskeresést ösztönző juttatásban részesül.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

 

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu