Nem tudtam, hogy meghalt az apám, így felvették helyettem az örökségem. Visszaperelhetem?

by dropi

Tisztelt Jogsebész!

Próbálom röviden leírni: Apám, akivel minimális kapcsolatom volt, 1991-ben végrendelet nélkül meghalt. Én vagyok az egyetlen gyermeke, tehát én örököltem volna, de senki nem értesített a haláláról, sőt azt mondták, hogy elköltözött! Nagybátyámé lett az örökség, egy belvárosi lakás és betét. A lakást a hagyaték átadás után rögtön eladta.2006-ban nagybátyám is meghalt, ekkor a két unokatestvérem örökölt tőle szintén egy lakást és betétet. Van-e esélyem arra, hogy polgári per útján valamit megkaphatok az örökségemből? Bizonyítanom kell-e, hogy az unokatestvéreim részesültek az én örökségemből? Hozzáteszem, hogy én az apám haláláról 2013 decemberében értesültem! A kormányhivatalhoz írt levelemre válaszoltak, tehát úgy tudom, hogy ezért még nem évült el az igényem! Válaszukat előre is köszönöm!

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A kérdés a tények ismerete nélkül nem válaszolható meg. Az alkalmazandó jogszabály szerint az örökös a hagyaték erejéig felel az örökhagyó tartozásáért, így akkor van reménye az örökségének kiadását követelni az unokatestvérektől, ha az ő örökségüknek része volt az Ön édesapja utáni hagyaték. Amennyiben ilyen vagyontárgy nem volt – amennyiben a közjegyzői hagyatéki eljárásból megállapítható, hogy eltitkolta az Ön létezését, megfontolható egy peres eljárás, ez a per azonban a nagybátyja halála miatt legfeljebb az örökösök ellen indítható, akik a nagybátyja jogutódjaként perelhetőek.

 

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

 

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Nádas Gábor
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu