Rágalmazási per lett az internetre felkerült, majd törölt beszélgetésből

by dropi

Tisztelt Jogsebész!

Feljelentettek rágalmazásért és beidéztek személyes meghallgatásra. Szeretném tudni, mire számíthatok. Tavaly novemberben egy cég online chat oldalán egy beszélgetést folytattam, amit a közzé tettem egy weboldalon. Nem használtam sértő szavakat.A cég elég agresszív módon bírált és ők is közzé tettek rólam írásokat. Ez volt az oka a chat beszélgetésnek is. A cég vezetőjével levelezésbe kezdtünk, szó szót követett, de a végén megegyeztünk, hogy mindketten töröljük/elrejtjük a közzétett írásainkat. Valakiknek szintén gondot okozott ez a cég és elkezdték, sértő módon bírálni az igazgatót, majd a webarchívból, tehát nem az oldalamról bemásolták az én beszélgetésemet a cég ügyfélszolgálatosával.

Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a cég igazgatója és most ezen oknál fogva kell nekem is megjelennem ezen a meghallgatáson mint harmadrendű feljelentett. Nem is értem miért. Az igazgató felhívta rá a figyelmem, hogy idéztek, de mivel a fórumon hamisnak titulálta az írást, ezért nem foglalkoztam vele. Gondoltam rendezze le azokkal akik írtak neki. A megegyezésnek megfelelően jártam el, újabb írást nem tettem közzé és amire volt lehetőségem töröltem/töröltettem. Ezt a cég igazgatója elfogadta írásban is. Elegendő az, ha a megegyezésünket nyomtatva benyújtom az egyéb beszélgetéseinkkel egyben, vagy számíthatok valamilyen elmarasztalásra az ügyben?

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Egyfelől gyanúsítottként vagy tanúként kihallgatását nem tagadhatja meg, azt írásbeli vallomással nem pótolhatja. A rendőrségen történő személyes kihallgatása előtt ismertetni fogják ön ellen a magánvádat. Kérje a vád alapos és részletes ismertetését kérje az iratokba történő betekintést, így tud arról meggyőződni, hogy az ön ellen felhozott vádak valósak. A kihallgatási jegyzőkönyvet alaposan olvassa el, mert abban akár 1 szó tévedés vagy hiba az eljárás kimenetelét befolyásolhatja. A rágalmazás és a becsületsértés elkövetője nem büntethető, ha a becsület csorbítására alkalmas tény valóságát bebizonyítja. A valóság bizonyításának azonban csak akkor van helye, ha a tény állítását, híresztelését, illetve az arra közvetlenül utaló kifejezés használatát a közérdek vagy bárkinek a jogos érdeke indokolta (tehát közérdek vagy jogos magánérdek bizonyítottsága hiányában akár való tény állítása, híresztelése stb. is bűncselekmény lehet). Az eljárás során bizonyítania kell, hogy az ön jogos érdeke védelmében és valóságos tényeket közölt írásban és egy zárt rendszerű chat oldalon, amely az ön meglátása szerint szolgálhatott az ügyfélpanaszok kezelésére is. Azt, hogy a cég a jogos ügyfélpanaszokat büntető feljelentéssel kívánja elintézni, nem megfelelő eljárás. Ha az ön által írtak ténylegesen jogos érdekei védelmében íródtak, akkor még viszont vádat is emelhet.

Ezen felül vigye magával a levelezést, mint okirati bizonyítékot és próbálja bizonyítani azt is, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy az internetről lekerüljön a beszélgetése. Mondhatja azt is, hogy az a cég hibája, hogy a zárt rendszerű chat oldaláról törölt bejegyzések a interneten archívumokban még megtalálhatók. Az eljárás során óvatosan, körültekintően és megfontoltan nyilatkozzon és kontrollálja esetleges idegességét és testbeszédét is. Ha nem érzi elég erősnek magát az önálló megjelenésre kérje büntető szakterületen járta ügyvéd segítségét.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése. A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:

dr. Csomós Lilla Annamária

ügyvéd

onlinejogsebesz.hu