Milyen jogai vannak a tulajdonosnak a hasznonélvezővel szemben?

by dropi

Tisztelt Jogsebész!

Próbálom röviden összefoglalni: Anyám meghalt, akitől örököltem egy lakást. Apám a haszonélvező. Átírattuk a nevem egy ő általa épített házra, ahol jelenleg élek, és az másik lakásban, ami már az ő nevén van, albérlők laknak. Nem akarja odaadni a lakást, folyton kitalál mindenféle ürügyet. A kérdésem:

Hogyan érhetném el, hogy megkapjam az örökségem? Még egy kérdés: Milyen jogai vannak a haszonélvezőnek? Én fizetem az összes költségét a háznak. Továbbá, van jogom nekem, mint tulajdonosnak rendelkezni afelől, hogy ide csak olyan ember jöhet be, akit én szeretnék vagy ebbe is van beleszólása?

Köszönöm a válaszát!

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A haszonélvező jogosult az ingatlant használni, hasznait szedni, így meghatározni, ki használhatja azt, valamint gondoskodni az ingatlan karbantartásáról. A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él. A haszonélvező jogának gyakorlásában a rendes gazdálkodás szabályai szerint köteles eljárni. Viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével; terhelik azok a kötelezettségek, amelyek a dolog használatával kapcsolatosak, és köteles viselni a dologhoz fűződő közterheket.Ebből következik, hogy a tulajdonost terhelik az ingatlan rendkívüli javítási és helyreállítási költségei. Az ingatlan cseréjével kapcsolatos kérdést nem tudom értelmezni, amennyiben annak az ingatlannak Ön a tulajdonosa és nem terheli haszonélvezet, ennek a birtokba bocsátását kérheti a használótól, ha használatnak jogcíme van, pl. bérlet, ezt fel kell mondani, és ha nem hagyja el az ingatlant, a bíróság kötelezheti az ingatlan kiürítésére.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése. A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:

dr. Nádas Gábor

ügyvéd

onlinejogsebesz.hu