Megbüntettek, de nyugdíjas vagyok, nem tudom kifizetni. Tehetek valamit?

by dropi

Tisztelt Jogsebész!

Budapesten közlekedtünk tulajdonomban álló gépjárművünkkel, melyet egy családtagom vezetett. Ezt követően felszólító levél érkezett, ebben derült ki, hogy a vezető a „közúti közlekedésről szóló 1988.évi I.törvény 20.§-ba ütköző szabályszegést követett el”, mivel figyelmen kívül hagyta a kötelező haladási irány jelzőtáblát. A közterület felügyelő kamerával rögzítette, és mivel „a jármű megállítására nem volt lehetőség” távollétében 50.000Ft bírságot szabott ki. A fenti összeg befizetésére 30nap van. Ez rendkívül sok pénz, ennyit nem tudunk befizetni, ill. méltánytalanul sok a fenti szabályszegéshez képest. Milyen módon lehetne mérsékelni, vagy méltányossági alapon elengedni a büntetést(rokkantnyugdíjas vagyok).

Üdv.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A szabálysértési cselekményeknek jogszabályban pontosan meghatározott a „tarifájuk”, a helyszíni bírság kicsit kevesebb, a szabálysértési bírság több, ezen változatni, vagy azt vitatni sajnos – eredményesen – nem lehet. Arra van lehetőség, hogy a megyei Kormányhivatalhoz méltányossági kérelmet terjesszenek elő, a szociális helyzetüket részleteiben leírva, s azt – nyugdíjszelvénnyel, rokkant igazolvány másolatával – valószínűsítve. A kormányhivatal fog határozni a kérdésben, sajnos amennyiben elutasítja a kérelmet, további fellebbezésnek már nincs helye.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.  A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:

dr. Ócsai József

ügyvéd

onlinejogsebesz.hu