Üzlethelyiséget és pénzt örököltem. Mennyi az illeték?

by dropi

Tisztelt Jogsebész!

Végrendelet esetén ha nem egyenesági rokon (unoka) örököl egy üzlethelyiséget, akkor kell-e fizetni utána illetéket,és hány %-ot? A másik kérdésem, ha a szülő halála esetén a gyerekek bankban lévő pénzt örökölnek, akkor mekkora összegig illetékmentes?

A válasz nagyon köszönöm.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Nem írta, hogy az örökhagyó milyen módon- egy gazdasági társaságon keresztül, vagy mint magánszemély – tulajdonosa az üzlethelyiségnek, de az öröklési illeték általános mértéke a nem egyenesági rokonok közötti öröklés esetén az egy-egy örökösnek juttatott örökség tiszta értéke után 18%, míg a lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes szerzése esetén az öröklési illeték mértéke 9 %. Egyéni vállalkozó kizárólag üzleti célt szolgáló vállalkozói vagyonának öröklése esetén az unoka az általa megszerzett vállalkozói vagyon forgalmi értékéből illetékalap kedvezményre jogosult. Ezzel szemben a bankban tartott pénzt az egyenesági rokonok értékhatártól függetlenül illetékmentesen öröklik.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése. A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:

dr. Schill Szabolcs

ügyvéd

onlinejogsebesz.hu