Megakadályozhatja-e a nevelőapa a biológiai apát gyereke láthatásában?

by dropi

Tisztelt Online Jogsebész!

Együtt élek a barátnőmmel, akinek egy 1 éves kisbabája van, (jogilag) ismeretlen apától. A biológiai apa kb. kéthetente-havonta egyszer meglátogatja a gyereket, eltartást nem (vagy nagyon keveset) fizet, viszont az utóbbi időben elkezdett fenyegetőzni és egyébként is agresszív (a gyermek anyját már megverte). Mivel a gyermek anyja érthetően igyekszik távol tartani a gyermeket tőle, a biológiai apa bírósági ügyet szeretne kezdeményezni annak érdekében, hogy a nevére vegye a gyereket és több joga legyen vele kapcsolatban (pl. sűrűbb láthatás, elvitel, stb.). Mi ebben szeretnénk megakadályozni, vagy legalább minimális szintre juttatni a gyermekkel való kapcsolatát. Akár élettársi/házassági viszonyt is létesítenénk, és a gyermeket szívesen a nevemre venném, viszont kérdés, hogy a biológiai apa ilyenkor mit tehet, milyen jogai vannak? Miként tudnánk teljesen eltiltani a gyermektől?

Válaszukat előre is köszönöm!

2014. 06. 13.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Ha jól értem levelét, az “apa” apasága sincs megállapítva. Ezért először eziránt kell pert indítania a férfinak. Ha ez a per sikerrel jár, abban nem tudják megakadályozni az apát, hogy eljárást indítson a gyermek láthatása érdekében is. A levelében leírtakat az eljárás során kell majd előadni, és akkor majd a bíróság megállapítja a láthatás feltételeit és körülményeit. Ha Ön nevére venné a gyereket, akkor próbáljanak bemenni az illetékes gyámhatóságra, és tegyen apasági elismerő nyilatkozatot. Erre csak akkor van lehetőség, ha az anya a gyermek fogantatása idején nem élt házasságban. A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:

dr. Lendvai Zsuzsanna

ügyvéd

onlinejogsebesz.hu