Meghalt a férjem, közös devizahitelünket felmondta a bank. Mit csináljak?

by dropi

Tisztelt Jogsebész!

Férjem tavaly év elején elhunyt! Van deviza hitelünk, amit nem tudok egyedül fizetni! Van két kiskorú gyermekem akiket igy egyedül nevelek! A hitelben én vagyok az adós férjem volt az adóstárs, a lakás pedig fele-fele arányban volt a nevünkön! A gyerekek nevében lemondtam az örökségről mert adósságot örököltek volna.Majd utána én is lemondtam de az özvegyi haszonélvezeti jog rá lett téve!Azt szeretném megtudni hogy ilyen esetben a bank kirakhat a lakásból?Illetve ez konkrétan mit jelent hogy ez a jog rá lett tetetve? A szerződést a bank felmondta kb 2 hónapja! Azóta semmi papirt nem kaptam!

Segítségét előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Nagyon sajnálom az Önnel történteket, igen nehéz helyzetbe került. Az ügy végkifejlete tekintetében fontos lenne azt tudni, hogy mivel lemondott a gyermekei nevében az örökségről akkor ki örökölte az ingatlan másik ½ tulajdoni hányadát. A lakáskölcsönt ugyanis akkor tudná folytatni, ha a másik tulajdonossal együtt meg tudnának állapodni a Bankkal a hitel fizetésének folytatásában és abban, hogy a másik tulajdonos fizesse a kölcsön rá eső részét. Sajnos a Bankok egy adós halálesetéről történő értesülést követően azonnal fel szokták mondani a kölcsönszerződést ahelyett, hogy megpróbálnának megállapodni az adóssal a hitel tovább fizetéséről, akár valamilyen fizetési türelmi idő beiktatásával.

Ha a bank felmondta a kölcsönét akkor vagy faktorcégnek már feltehetően értékesítette a követelést vagy elindította ön ellen a végrehajtási eljárását. A végrehajtási eljárás évekbe is telhet. Természetesen a bank önt nem teheti ki a lakásból,  ahogy ön fogalmazott, de a végrehajtó amennyiben a lakás a végrehajtási eljárás során elkelt, azaz azt valaki megvásárolta, akkor igen. A kiskorú gyermekek akadályozzák a kilakoltatást a végrehajtók ilyenkor nem szívesen hajtják végre a kilakoltatást egyéb jogi akadályok miatt. Ez persze csak ideig-óráig nyújt önnek védelmet, ezért a jövőre nézve nem tartom hosszú távú megoldásnak. Mindenféleképpen próbálja felvenni a kapcsolatot a bankkal, illetve annak kockázatkezelési részlegével és higgadtan próbáljanak valamilyen megoldást találni a jövőre nézve.

Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy ki lett az örökség visszautasítását követően az ingatlan másik tulajdonosa, mivel vele együtt tud ezek után csak a bankkal tárgyalni. Javaslom megfontolni, – anélkül, hogy tudnám a hitel összegét, illetve egyéb adatokat – hogy nem tudna-e a lakás értékesítésével kiszabadulni a kölcsöntartozásból. A bank egy un. közös értékesítéshez biztosan hozzájárul és talán így lenne egy kisebb lakása és hitele sem maradna fent. Természetesen ez csak egy nézőpont, a helyes döntést a fentiek tudatában Önnek kell meghoznia. A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése. A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:

dr. Csomós Lilla

ügyvéd

onlinejogsebesz.hu