Meddig köteles a munkáltató fizetni a munkavállalója utazását?

by dropi

Tisztelt Jogsebész!

Szeretném a segítségüket kérni. Közalkalmazotti jogviszonyban állok. Munkáltatómmal belépéskor megegyeztünk,hogy a munkábajárásom költségtérítését 86%-ban fizetni fogják. (Érden lakok vonattal járok eddig kifizették Érd alsótól-Közigazgatási határig a vonatbérletemet valamint közigazgatási határtól a Budapest bérletet). A Budapest bérlet kifizetését most visszavonták tőlem, mondván hogy az cafetériának számít. A kérdésem az lenne hogy szabályosan jártak el? Illetve azt szeretném megtudni hogy kötelezhetnek-e rá hogy a vonatbérletet a közigazgatási  határig vegyem meg,vagy megvehetem a vonatbérletet Budapest-Déli pályaudvartól-Érd alsóig? Meddig köteles kifizetni a munkáltató a vonatbérletet? Az erre vonatkozó jogszabályt többször elolvastam de nem egyértelmű számomra.
Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Álláspontunk szerint a munkáltató nem járt el helyesen, mivel a munkába járás költségeinek legalább 86%-os mértékét meg kell térítenie, s a kétszeres térítést pedig úgy kerülheti el, ha a vonatbérletet téríti a közigazgatási határig, valamint a budapesti közforgalmú közlekedési eszköz bérletét a főváros területén belül, mivel a munkahelyig is el kell jutni. Ha  a vonatbérletet Budapest Déli pályaudvarig vásárolja meg, akkor a kedvezményt kiterjeszti a közigazgatási határon belülre is, s ha a bérletet is kapná, akkor az kétszeres térítés lenne, ha viszonyt bérletet nem kap, akkor a pályaudvartól a munkahelyig térítés nélkül marad. A munkába járás költségeinek térítése nem keverendő össze a munkabért kiegészítő bizonyos szociális juttatásokkal, amely a cafeteriát jelenti, s a munkáltató döntése szerint adható. A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:

dr. Ócsai József

ügyvéd

onlinejogsebesz.hu