Egyéni vállalkozó vagyok. Változott a számlaadási kötelezettségem?

by nk

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!

Egyéni vállalkozó vagyok, áfa körön kívüli adózó!

Online pénztárgép üzemel és az egyidejű számlakibocsátás és nyugtaadás után érdeklődőm, eddigiekben kettőpéldányos számlatömböt használtam és nyugtát hozzátűztem. Ez a forma maradhat így, vagy változott?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel

2014. 04. 10.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A számlaadási kötelezettség feltételei tudomásom szerint nem változtak.
„Az áfa adóalany az Áfa tv. számla adási kötelezettségre vonatkozó általános szabálya szerint köteles számlát kibocsátani a belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítéséről, szolgáltatásnyújtásáról a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybevevője részére.” [áfa tv 159.§]

Mentesül az adóalany, azaz Ön a aszámlakiállítás kötelezettsége alól az alábbi esetekben:
„Áfával számítottan 900 ezer forint értékhatár alatt mentesül a számlaadási kötelezettség alól az adóalany, ha a terméket megvásárló, a szolgáltatást igénybevevő, olyan nem adóalany személy (ide nem értve a nem adóalany jogi személyeket), aki az ügylet ellenértékét – a teljesítés napjáig – készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel, vagy pénzhelyettesítő eszközzel megtéríti, és számla kibocsátását nem kéri.” [áfa tv 259.§]
Az itt említett feltételek teljesülésekor azonban adóalanynak nyugtaadási kötelezettsége keletkezik.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu