Fiamat felvették videóra, ami kikerült az internetre. Letiltathatom?

by nk

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!

 

A 16 éves fiam szertornász. Úgy két hete részt vett egy nem túl jelentős, megyei versenyen. Sajnos volt egy kisebb balesete – rosszul jött ki lépés miközben futott a bak felé, így túllépett a dobbantón, és ahelyett hogy átugrotta volna a bakot, nekiütközött. Szerencsére nem lett komoly testi sérülése.

A problémám az, hogy valaki a közönségből kamerázta a versenyt, a fiam félresikerült gyakorlatát pedig külön kivágta, és feltöltötte az internetre olyan címen, hogy „A részeg tornász fiú” – azt sugalmazva ezzel, mintha azért nem sikerült volna a bakugrás, mert a fiam részegen vett részt a versenyen.

Írtam a videó feltöltőjének is, hogy törölje a videót, de annyit válaszolt, hogy a fiam önként állt oda a kamerája elé bemutatni a gyakorlatot, és hogy annak számára nem túl hízelgő vége lett, azért a fiam a felelős. És hogy nincs jogszabály, amely alapján le tudom vetetni vele a videót.

 

Ez igaz?

 

2014. 03. 21.

 

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

 

A 2013. évi V. tv (Ptk.) úgy rendelkezik, hogy, noha általában szükséges az érintett személy hozzájárulása a fénykép készítéséhez, a felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén erre nincs szükség. A sport esemény, úgy vélem, ilyennek minősül. Ha ez így van, annak sincs jogi akadálya, hogy a kép az Interneten is bemutatásra kerüljön.

Más a helyzet azonban a képhez írt szöveg esetében, mert ahhoz is joga van mindenkinek, hogy a becsületét csorbító, sértő kijelentéseket ne tegyenek róla, ez nemcsak megtiltható, de emiatt a bíróság az érintett számára korábban nem vagyoni kár miatti kártérítést, úgynevezett sérelem díjat is megállapíthat.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

 

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

 

Tisztelettel:

dr. Nádas Gábor

ügyvéd

onlinejogsebesz.hu